VERS

De tentoonstelling VERS brengt werk samen van drie opkomende kunstenaars: Babette Bervoets, Liesbeth Piena en Dominique Zwartelé. Alle drie studeerden afgelopen zomer af aan respectievelijk de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, ArtEZ in Enschede en de Gerrit Rietveld Academie. Werkend vanuit verschillende achtergronden en inspiratiebronnen maken zij ieder op hun eigen manier werk dat gekarakteriseerd kan worden als kleurrijk, spannend en fris. In deze tentoonstelling worden schilderijen en tekeningen gecombineerd met geluidssculpturen; gaan grote en wilde gebaren samen met fijne en geconcentreerde details; en wordt de wereld om ons heen zowel op humoristische wijze als met gevoel voor zwaarte bekeken. De tentoonstelling werpt zo een vrolijke en tegelijkertijd serieuze blik op de hedendaagse maatschappij en wat kunst hierin te bieden heeft.

Babette Bervoets studeerde Fine Arts aan de Gerrit Rietveld Academie (DOGtime) in Amsterdam. Ze is geïnteresseerd in de waarneming (zien, horen, voelen, ruiken, proeven), volgens haar een subjectief en sociaal proces van betekenisgeving waarin ervaringen, overtuigingen en rituelen een belangrijke rol spelen. Haar werk, dat bestaat uit tekeningen, schilderijen en objecten, is een vertaling van dit proces: bestaande betekenissen worden geherinterpreteerd, verzwakt en instabiel gemaakt om zo ruimte te scheppen voor nieuwe betekenisgevende waarnemingen. Het project Vazen, waarvan tijdens deze tentoonstelling werk te zien is, ontstond naar aanleiding van een tien jaar oude tekening van een vaas en groeide uit tot een serie uiteenlopende interpretaties.

Liesbeth Piena volgde een opleiding Grafisch Ontwerp aan ArtEZ in Arnhem en rondde deze zomer de opleiding Fine Art Painting af aan ArtEZ in Enschede (AKI). Liesbeth maakt schilderijen door goed te kijken naar wat ze in haar omgeving ziet. Ze kijkt naar vormen, kleuren, structuren en schaduwen en filtert datgene uit de realiteit wat haar interesseert. Zo creëert ze bijna abstracte beelden die elk ook weer een nieuwe realiteit laten zien. Door te werken in lagen die op elkaar reageren, ontstaan haar schilderijen op het doek. Het werk dat ze tijdens deze tentoonstelling laat zien is in de afgelopen twee maanden tot stand gekomen en gebaseerd op de kamerplant Calathea Lancifolia.

Dominique Zwartelé heeft een achtergrond als professioneel (bas)klarinettist. Na te zijn afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag speelde zij bij het Nederlands Balletorkest en reisde ze samen met theatergroep Het Filiaal de wereld rond. De behoefte om haar artistieke vrijheid verder te ontwikkelen bracht haar ertoe om te tekenen en objecten te maken. Afgelopen zomer rondde ze de opleiding Fine Arts af aan de Gerrit Rietveld Academie (DOGtime) in Amsterdam. Een belangrijk thema in haar werk is de identiteit van hedendaagse grootstedelijke culturen. Haar vertrekpunten zijn de materialen, geluiden, talen, symbolen en rituelen, die zij hercontextualiseert. Voor haar afstuderen maakte zij een Opera voor Objecten, een geluidsinstallatie met sculpturen en tekeningen, waarvan deze tentoonstelling ook onderdelen laat zien.